AMINTIRI NORDICE DIN PLAIUL DORULUI

     
Tot ceea ce a făcut, a gîndit, a cîștigat și a fost omenirea se păstrează, în chip magic, în paginile cărților. Biblioteca este o cetate a sufletului, în care suntem înconjurați de hrană spirituală.
      La data de 25 aprilie, biblioteca publică din orașul Rîșcani, a găzduit cea de-a XXIV-a ediție a concursului „LA IZVOARELE ÎNȚELEPCIUNII” consacrată emeritului poet și prozator, simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia, Dumitru Matcovschi. În cadrul concursului, 25 de elevi ai claselor a X-a - a XII-a și-au încercat cunoștințele în domeniul literaturii și anume viața și opera scriitorului, demonstrînd capacități deosebite fiecare din ei.
     Nici o eră și nici o epocă nu s-au lipsit vreodată de poezie. Ca și iarba de leac, ea crește pretutindeni... printre scaieți, printre bolovani, printre pietrele de moară ale evenimentelor, printre sîrmele ghimpate ale istoriei... Căci, în ciuda credinței obștești și a celor ce-și atribuie rînduielile lumii, departe de a fi un lux, poezia e o trebuință continuă a sufletului omenesc, unul din acele principii fără de care universul n-ar putea exista.
     Sentimentul dragostei de țară și dragostei pentru mamă, din poeziile lui Dumitru Matcovschi, s-a revărsat pic cu pic în sufletul fiecăruia din noi, găsindu-și ecou în creațiile multor scriitori și tineri condeieri. Ținuturile raionului Rîșcani azi se bucură de un număr apreciabil de scriitori, care ne duc faima în toate colțurile republicii și peste hotarele acesteia, printre care se numără și tineri condeieri, pe umărul cărora s-a lăsat mîna binecuvîntată a inspirației.
 Pe covorul verde al lunii aprilie, pe fonul alb al florilor de cireș, două tinere flori cu miros de poezie, și-au deschis petalele artei. Anume pe 25 aprilie, două tinere mlădițe, din ținuturile pitorești ale satelor Varatic și Zăicani, lansează plachetele lor de versuri.
Un vis ce s-a împletit în hora celor 31 de poeme, versuri care se scurg încet în suflet, lăsînd amprente de liniște și, în același timp, tulburare, se ascunde în placheta de versuri „AMINTIRE DE LA NORD”, a tinerei condeiere din Varatic, Natalia Bradu-Dombrovschi.
„Am încercat să pun simplitate și în ceea ce am scris, doar că e mult mai ușor să arunci cuvinte grele pe foi, decît să împletești cu dibăcie fire simple în versuri. (...) Prefer să scriu versuri în care, mai tîrziu, să mă regăsesc, în brațele mamei, în sentimente, în orice cere sufletul.” ne spune Natalia.
„Poezia prinde aripi, ca mai apoi să și le frîngă de strune de chitară” sunt cuvintele Nataliei la adresa lui Vladimir Badrajan, din Zăicani, elevului clasei a XII-a, la fel tînăr condeier, o persoană cu suflet bogat care, în aceeași zi, și-a lansat placheta sa de versuri „PLAIUL DORULUI”, dedicată mamei, bucurîndu-ne cu două cîntece la chitară, pe versurile sale.
    Succesul să fie mereu de partea lor, aripile inspirației să-i poarte pe colinele înflorite ale artei și să ne bucurăm în continuare de noile talente care sunt și care, sperăm, vor mai apărea în frumoasele locuri ale raionului Rîșcani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu